Spreekangst of presentatievrees bestrijden met brainspotting
Spreekangst en/of presentatievrees is een vorm van faalangst. Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot vechten of vluchten. Angst wordt beschouwd als een natuurlijk overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar. In sommige gevallen hebben mensen echter een ziekelijke angst ontwikkelt voor specifieke zaken, doorgaans om onduidelijke redenen. Wanneer deze ziekelijke angst onbeheersbaar wordt spreekt men van een fobie.
Niet alle angststoornissen worden fobieën genoemd. Als angst niet voor bepaalde zaken of situaties is, spreken we niet van een fobie, maar van een paniekstoornis of van gegeneraliseerde angst.
Hoe een fobie ontstaat is grotendeels onbekend. In principe kan iedereen een fobie ontwikkelen. Specifieke fobieën zoals de angst voor spinnen ontstaan vaak in de kinderjaren en kunnen spontaan over gaan. Andere fobieën (waaronder sociale fobieën) ontstaan vaak tijdens de adolescentie en jonge volwassenheid. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een fobie. Dit heeft voor een deel een genetische basis. Verder zijn mensen met een fobie gevoeliger voor het krijgen van andere fobieën. Vast staat dat deze fobieën verankerd zitten in het onderbewuste.
Een op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met niet reële angsten zoals spreekangst en/of presentatievrees. Bij 1 op de 10 mensen breidt deze angst zich uit tot een fobie.
Brainspotting is een krachtige therapievorm om o.a. angst gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld spreekangst of podiumvrees aan te pakken. Brainspotting laat zich ook uitstekend integreren in - en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Brainspotting kan een zeer nuttige aanvulling zijn op lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, biofeedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie, enzovoort.