Angsten bestrijden met brainspotting
Diep in onze hersenen zitten twee amandelvormige organen die de naam amygdala dragen. Puur technisch gezien zorgen ze voor angst. Als er gevaar dreigt, sturen je zintuigen alarmberichten naar je amygdala, die vervolgens weer berichten sturen naar je neocortex. Hierdoor wordt de neocortex in staat van paraatheid gebracht.
De neocortex is dat gedeelte van je hersenen waarin zich onder andere onderstaande functies bevinden:
- Hoe we over ons zelf denken en hoe we contact leggen met de buitenwereld
- Het vermogen om te denken en te redeneren, verbale communicatie, leren en abstract denken
Als de neocortex in staat van paraatheid wordt gebracht zit je al snel volop in de vlucht-of-vecht-modus, waarbij adreline naar je spieren stroomt en je hart pompt in afwachting van een noodzaak om te reageren.
Als de bedreiging afneemt , vermindert het alarm bij de meeste mensen en kalmeren de amygdala. Dat veroorzaakt jammer genoeg heel veel stress. De ontstane stress leidt vervolgens weer tot de afgifte van cortisol.
Als we lange tijd veel cortisol in ons lichaam hebben, leidt dat tot lichamelijke klachten, zoals onder andere hoge bloeddruk. Het kan zelfs leiden tot psychische problemen, zoals bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS), obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en paniekaanvallen.
Brainspotting is een krachtige therapievorm om o.a. angst gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS), obsessief-compulsieve stoornis (OCD) of paniekaanvallen aan te pakken. Brainspotting laat zich ook uitstekend integreren in - en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Brainspotting kan een zeer nuttige aanvulling zijn op lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, biofeedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie, enzovoort.